Arhitectura spatiului public urban romanesc


Spatiul public urban romanesc nu prea exista din punct de vedere arhitectural este concluzia arhitectei Ilinca Macarie, de la Macarie & O´Looney Architects, care a prezentat in cea de-a treia zi a scolii de arhitectura si design interior 1001Case o paralela intre orasul Targul Jiu si Hamburg.

Astfel, in primul caz, arhitecta a fost invitata de catre Primaria Targu Jiu pentru amenajarea spatiului public din Piata Victoriei. "Nu o putem numi o piata in sensul arhitectural pentru ca e o adunatura de mai multe piete, alei pietonale cu o imagine ce nu reprezinta orasul pentru ca zona are prea multe functii", a explicat Ilinca Macarie. Aceasta a spus ca in zona exista celebrul complex al sculptorului Brancusi asupra caruia, daca se fac prea multe interventii, se strica axialitatea.

Una din solutiile prezentatea a fost implementarea unei metode de pixelizare, cu elemente de 1050/1050mm ce pot fi fabricate si aranjate intocmai unui joc. Modulele pot fi de beton, piatra artificiala sau altele. "Problema e ca exista o zona de case traditionale orasenesti in spatele carora se afla blocuri din anii ´70-´80", a spus Macarie, adaugand ca unele module ar putea avea posibilitatea de montare de umbrele cu orificii de fantani sub forma de jeturi verticale.

Prin comparatie, Hamburg are si el o zona mai controversata si mai sumbra. Este vorba de zona de comert erotic, plina de kitschuri, baruri zgomotoase si cluburi. "Era foarte dificil de amenajat si integrat un astfel de spatiu. Asa ca am pornit de la elementele locului. De exemplu, dimineata erau foarte multe sticle sparte pe jos de la baruri, asa ca am pus bucati de sticla incastrata in pavaj. De asemenea, am decupat tot felul de forme de inimi si stelute din diverse materiale", a mai spus Ilinca Macarie.

sursa www.1001case.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu